Doorgaan naar hoofdcontent

Waar ben je met je aandacht?


 foto: Sensikids.nl
Het valt niet altijd mee om in de klas geconcentreerd te zijn.
Prikkels om je heen kunnen je behoorlijk afleiden.

Ook kun je nog te jong zijn waardoor je aandacht van nature nog vaak verspringt.
Om je aandacht te kunnen richten is het nodig dat je je eigen wil kunt richten.
Een kind dat te jong is luistert nog voornamelijk naar zijn kleine kinderwilletje.
Dit kinderwilletje reageert impulsief op prikkeling van binnenuit (Leuke ideetjes en plannetjes) en op prikkeling van buitenaf (Hé! een auto op het schoolplein! Wie, wat? Hé! Robbert speelt met de iPad! Ik wil ook! O jee! Wat een lawaai! O jee! Wat een moeilijke opdracht!)

Nu kun je als kind leren om je aandacht te kunnen richten.

Platform Sensikids ontwikkelt oplossingen voor sommige kinderproblemen. Dus ook voor het aandacht probleem hebben we iets bedacht. Zo kun je als ouder je kind helpen.

Ons eenvoudige 'Waar ben je met je aandacht' protocol is als volgt:
Maak een afspraak dat je tijdens het doen van een spel, of het geven van instructies, of het doen van een taak, je kind opmerkzaam zult maken dat het verspringt met diens aandacht.
Waar je aan denkt, daar ben je met je aandacht.
Waar je naar kijkt, daar ben je met je aandacht.
Waar je naar luistert, daar ben je met je aandacht.
Wat je ruikt en proeft, daar ben je met je aandacht.

Er is een tijd om te spelen en een tijd om te werken. 

Nu gaan we werken.
Nu gaan we spelen. 
Geef jonge kinderen de mogelijk om te leren switchen.
Vooral visueel ruimtelijke kinderen die veel details waarnemen hebben vaak moeite met concentratie. Zij registreren eigenlijk te veel en moeten leren onderscheid te maken tussen belangrijke en onbelangrijke prikkels. 
Zodra je merkt dat het de aandacht laat verspringen zeg jij: hé? Waar ben je met je aandacht? Ik merk dat je kijkt naar die voorbijgaande auto. Ik wil graag dat je terug keert naar wat we aan doen zijn.
Spreek steeds van tevoren af dat je gaat oefenen.

Het gaat er om dat je kind zich bewust wordt van iets.
Het moet 'wakker worden gemaakt...' 
Dit protocolletje werkt bij zowel prikkelmijdende als prikkelzoekende kinderen goed, mits de ouders en leerkracht begrijpen dat het belangrijk is om enige tijd te oefenen met het kind. Het effect is op termijn geweldig! 
Hou er rekening mee dat visueel ruimtelijk ingestelde kinderen langer nodig hebben om andere dan visuele prikkels ook belangrijk te vinden. Auditieve input (instructies in de klas of thuis) wordt vaak niet belangrijk genoeg gevonden. Ook hebben zij langer nodig om een goed lichaamsgevoel te ontwikkelen. Geduld is hier op zijn plaats. 
Ook beweeglijke kinderen hebben meer moeite met auditieve informatie.


Sylvia van Zoeren

Reacties

Populaire posts van deze blog

Is het tijd voor een nieuwe benadering van de termen hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid?

Korte lezing door Sylvia van Zoeren, op de Sensikids studiedag juni 2017
Hoogsensitief, hoogbegaafd of hooggevoelig? Ik wil jullie graag uitdagen om een standpunt in te nemen over de steeds groter wordende groep ‘nieuwe’ kinderen. Kinderen die wij ontmoeten aan de praktijk tafel.Hun ouders zijn vaak intelligent, gevoelig of intuïtief. Of alle drie. Ze zijn vaak twee-verdiener. Ze hebben het meestal goed. Ze zijn betrokken bij de wereld. Ze hebben het druk, denken snel, zijn nieuwsgierig, gebruiken het internet veelvuldig en zijn oplossingsgericht. Ze zijn soms in conflict met de school waar hun kind onderwijs volgt. De mis-match ouder-school is soms duidelijk zichtbaar (eigenlijk kun je misschien beter spreken over de mis-match ouder - huidige inrichting van de samenleving), jullie hebben dat vast wel gemerkt. Zij zouden eigenlijk moeten zoeken naar een school die bij de levensstijl van het gezin past. En tegelijk kritisch moeten kijken naar hun eigen opvoedstijl.
Sinds vorig jaar is do…

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje.


Wil je ook een vraag beantwoord krijgen? 
Stel hem via: info@de-praktijk.org


De vraag deze keer is:Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft.

Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra.


Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het zevende jaar sluit dit gebi…

Auditieve gevoeligheid: The Sensory Room

Heel veel kinderen hebben op dit moment last van gevoeligheid voor geluid.
Soms zie je een kind de oren bedekken, het probeert het geluid dan te vermijden.
De meest aangetroffen reactie in de klas is een koptelefoon of afscherming op de tafel door een autibord aan te bieden.

Kinderen die auditief overgevoelig zijn kunnen ten prooi zijn gevallen aan langdurige stress, het is erg belangrijk voor ouders om dit eerst samen met de leerkracht te onderzoeken.
Pas wanneer er sprake is van een afweerreactie op geluid waar je dat normaal gesproken niet van hoeft te verwachten en het houdt enkele weken aan, is het van belang te gaan oefenen met het kind met aangeboden alternatieven.

De eerste stap is echter altijd: zoek de bron van de aanhoudende stress op en pak deze aan. Een kind dat bijvoorbeeld moeite heeft met rekenen en om deze reden veel moet oefenen terwijl het nog niet toe is aan min-sommen of breuken (want het lichaamssysteem moet daarvoor klaar zijn) ontwikkelt langdurige stress!

Over…